Denk je dat een teambuildingsactiviteit alleen iets voor bedrijven of collega’s onderling is? Juist niet. Het onderwijs is dé plek voor Magazines Maken. Wij geven je drie voorbeelden van situaties in het onderwijs waarbij zelf een magazine maken van pas komt.
1. Zet jezelf in de kijker
Je wilt natuurlijk goed voor de dag komen met jouw onderwijsinstelling. Dan helpt het delen van ervaringen van leerlingen altijd goed. Maar in plaats van hen iets laten vertellen tijdens een open dag of rondleiding – wat elke keer veel tijd kost – kun je ook een magazine maken. Je kunt het er altijd bij pakken! En je hoeft het niet uit te besteden, want niks is leuker dan het zelf te maken. Scholieren én collega’s werken samen en oefenen ook nog eens met interview- en schrijftechnieken.
2. Inspireer elkaar tijdens de studiedag
Urenlang overleg tijdens de studiedag voor docenten: saai. Maar hoe kun je ook op een andere manier belangrijke zaken op de agenda zetten? Samen een magazine maken! Geef iedereen spreekruimte door elkaar te interviewen. Ben jij nieuwsgierig naar hoe die ene collega altijd zo goed de ‘ongemotiveerde leerlingen’ meekrijgt? Of die docent die altijd feilloos de krachten en talenten van een leerling weet te benoemen? Inspireer elkaar en anderen door de aanpak in een mooi artikel te gieten. Hoe je dat doet? Daar komen wij in beeld. Op die studiedag gaan we met jullie aan de slag om in één dag dat tijdschrift te maken.
3. Betrokkenheid bij de ouderraad vergroten
De ouderraad of OR dichter bij elkaar brengen kan heel goed door samen een magazine te maken. Het is een mooie vorm van teambuilding en de onderwijsinstelling beter leren kennen. Door docenten en leerlingen te interviewen komen ze meer te weten over de school en de werkwijze. En wordt de betrokkenheid vergroot. Iedereen blij!
Kortom:
- Je leert elkaar op een leuke manier kennen (door middel van de interviews)
- Het is goed om de betrokkenheid onder collega’s én leerlingen te vergroten
- Het levert een mooi eindresultaat op om jouw school mee in de kijker te zetten
- Het is vooral erg leerzaam